Khamis, 30 Disember 2010

PEWARNAAN DAN PENCELUPAN PAPANICOLAOU (SITOLOGI)

Papanicolaou stain adalah teknik pewarnaan histologi multichromatic dikembangkan oleh George Papanikolaou, (Bapa Sitopatologi)Pap pewarnaan digunakan untuk membezakan sel-sel dalam persiapan noda perembesan pelbagai tubuh, spesimen boleh ginekologi calitan (calitan Pap), kahak, brushings, pencucian, urin, cecair cerebrospinal, cecair perut, cecair pleura, cairan sinovial, cecair mani, baik aspirasi arah bahan, sampel sentuh tumor, atau bahan lain yang mengandungi sel-sel.
.
Pap pewarnaan adalah teknik yang sangat baik. Oleh itu, ia digunakan untuk skrining kanser serviks dalam bidang ginekologi. Seluruh prosedur ini dikenali sebagai calitan Pap.

Ketika dilakukan dengan betul, spesimen harus memaparkan warna dari seluruh spektrum: merah, oren, kuning, hijau, biru, dan ungu. Pola kromatin terlihat baik, sel-sel daripada lesi borderline lebih mudah untuk menafsirkan, yang photomicrographs lebih baik, dan sel diwarnai cukup. Keputusan pewarnaan sel sangat telus, sehingga bahkan spesimen tebal dengan sel tumpang tindih boleh ditafsirkan.
.
Pada spesimen dipersiapkan dengan baik, inti sel biru renyah menjadi hitam. Sel dengan kandungan tinggi daripada keratin berwarna kuning, noda glikogen kuning juga. sel-sel superfisial oren untuk sel-sel merah muda, dan intermediate dan parabasal adalah pirus hijau ke biru. sel Metaplastic sering noda baik hijau dan merah muda sekaligus.
.
Pap noda tidak sepenuhnya standard, yang datang dalam beberapa versi, halus berbeza dalam pewarna yang tepat digunakan, nisbah mereka, dan masa proses.
.
EA noda mengandungi dua bahan kimia yang saling bertentangan, Bismarck asam coklat dan fosfotungstat, yang mencetuskan satu sama lain, mempengaruhi masa manfaat campuran dan mengurangkan perbezaan pewarnaan eosin dan hijau muda. Gambaran komposisi daripada penyelesaian pewarnaan berbeza-beza berdasarkan sumber dan berbeza bahkan di penerbitan sendiri Papanicolaou's. Campuran dari nama yang sama dari jenama yang berbeza sehingga boleh berbeza dalam komposisi, kadang-kadang menghasilkan keputusan yang berbeza-beza.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan