Selasa, 25 Mei 2010

IMMUNOHEMATOLOGI

1.Ujian –ujian pra tranfusi yang perlu dijalankan ke atas darah penderma dan darah pesakit ialah ABO grouping, Rh typing dan Cross matching.
.
2. Ujian Cross Matching merupakan salah satu ujian serologi yang tergolong dalam kumpulan coombs direct. Dimana penggunaan serum pesakit keutamaan dengan sasaran pengesanan antibody luar biasa yang mungkin terkandung di dalam serum pesakit. Ianya trbahagi kepada tiga fasa ujian iaitu fasa salina, fasa albumin dan fasa AHG.
.
3.Kegunaan whole blood untuk mengembalikan bahan-bahan selular, untuk kemalangan pendarahan yang berterusan. Digunakan dalam pemindahan darah dan juga pembedahan.
.
4.Packed Cell digunakan untuk pesakit yang darah nya kurang hemoglobin seperti kes anemia, untuk bayi atau kanak-kanak dalam meningkatkan paras PCV, digunakan untuk pesakit thalasemia yang sering memerlukan pemindahan penerimaan darah baru.
.
5.Fresh Frozen Plasma digunakan untuk pesakit hemofilia dan kes pendarahan yang teruk yang hilang faktor pembekuan darah.
.
6. Cryopersipitate digunakan digunakan untuk pesakit yang hilang dalam kegagalan fungsi hati dan dalam kes denggi serta kebakaran.
.
7. Leucocyte Poor Plasma digunakan untuk pesakit yang ada klinikal tentang hemocytic febrile. Juga digunakan untuk pesakit renal dialysis untuk mengurangkan risiko alloimunization kepada leucocyte kepada leucocyte dan antigen platelet.
.
9. Fenotip bererti ciri-ciri seseorang individu yang dapat dilihat akibat interaksi genotip dan persekitarannya.
.
10. Beberapa contoh antibody yang boleh menyebabkan ketidakserasian darah ialah Ig G, Ig A dan Ig M.
.
11.Terdapat beberapa jenis darah sub group A iaitu A1, A2, A3 Ax dan Am.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan